Dorpsnieuws

P1080532Positieve ontwikkelingen in het Wayanaddistrict in India
‘De bevolking is zeer gemotiveerd om iets van het leven te maken’ 
Algemene situatie
Wayanad ligt in het noorden van de deelstaat Kerala.
Het ligt op de top van het Decanplateau. Wayanad is een van de minst ontwikkelde gebieden in Kerala. 90% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw en werkt als dagloner. Er wordt koffie, thee, cacao peper en rijst verbouwd.
In de aldaar gelegen kolonies wonen migranten, die van plaats naar plaats trekken om een definitieve verblijfplaats te vinden.
De overheid heeft ze een klein stukje land gegeven om zich te huisvesten. Ze hebben geen ander land om te cultiveren, zodat ze compleet afhankelijk zijn van derden. De lonen zijn erg laag en de vrouwen doen alles om aan het werk te komen om zo in hun dagelijks onderhoud te voorzien. 2 maaltijden per dag is eerder uitzondering dan regel.
 
De Norbertijnse parochies in Heeswijk, Dinther, Berlicum-Middelrode, Loosbroek, Tilburg, Engelen en Bokhoven, alsmede de Norbertijnse priorij in Hierden en de Abdij van Berne in Heeswijk hebben in 2014, 2015 en 2016 de handen ineen geslagen om tijdens de Vastenactie geld in te zamelen voor de Godavarikolonie in Wayanad om de omstandigheden aldaar te verbeteren.
En met succes!
 
Verbeteringen
Joke van Zutphen van de Stichting Solidair met India heeft onlangs een bezoek gebracht aan deze kolonie en was blij verrast om te zien wat er allemaal is tot stand is gekomen in de afgelopen 3 jaar.
De bevolking bestaat uit ruim 300 gezinnen. Waar eerst allemaal lemen hutjes stonden of hutjes van die van alle kanten lekten, zijn nu stenen huisjes gebouwd. De eerste tien huisjes met de opbrengst van de vastenactie. De plaatselijke overheid vond dit een zeer goed initiatief en heeft de rest van de huisjes voor haar rekening genomen.
Er zijn diverse waterputten geslagen, waardoor de bewoners niet meer 2 km naar beneden hoeven om schoon water te halen. Er zijn toiletten aangelegd, waardoor de hygiëne sterk verbeterd is. Er is een bomen− en plantenkwekerij opgezet, zodat de bewoners tegen een redelijke prijs planten kunnen kopen en deze op hun eigen stukje grond kunnen verbouwen. Er zijn geiten verstrekt aan de bewoners. De geiten leveren melk. Een groot aantal kinderen heeft schoolmaterialen gekregen.
Dit alles is een direct gevolg van de Vastenacties van de parochies.
 
Extra ontwikkelingen
Een indirect gevolg is dat de bewoners gezien hebben dat er ontwikkelingen mogelijk zijn. Op initiatief van de bewoners is een winkeltje gestart, waarin o.a. producten verkocht worden die ze zelf gemaakt hebben. Een tweede winkeltje is recent geopend. Er is gestart met een naaiatelier, waarmee vrouwen inkomen kunnen genereren, een atelier waar bamboetassen worden gemaakt, ook om inkomen te genereren.
Bijna alle kinderen gaan naar school. Er is een crèche, zodat de kinderen een veilige plek hebben als de vrouwen werken. De plaatselijke bevolking raakt meer en meer geïnspireerd door alle succesvolle ontwikkelingen en is zeer gemotiveerd om iets van het leven te maken.
 
Een geweldig resultaat. Met dank aan allen die hieraan hebben bijgedragen.
Voor meer informatie over projecten in India kunt u terecht op www.solidairmetindia.nl.Tel. 0413−296384
With kind regards,
mrs. Joke van Zutphen
director
Stichting Solidair met India
 India
India1India 3India4
P1090216P1080565
DSC07926 1