Dorpsnieuws

oude kledingOp donderdag 12 januari ondertekenden de inzamelaars, het Kringloopbedrijf en de gemeente Bernheze een samenwerkingscontract voor het inzamelen van oude kleding.

Nieuwe samenwerking oude kleding
In Bernheze zamelen lokale stichtingen oude kleding in. Voortaan brengen zij dit naar het Kringloopbedrijf Bernheze waar het wordt verwerkt en verkocht. Het kringloopbedrijf, de inzamelaars en de gemeente Bernheze zijn dat samen overeengekomen. Met de nieuwe samenwerking wordt de opbrengst (restwaarde) van de kleding ingezet om lokale werkgelegenheid te creëren en wordt de kleding lokaal hergebruikt.

Inzameling in de kernen
In Nistelrode zamelt de Stichting Vrienden van onze Missionarissen oude kleding in, in Vorstenbosch is dat de Stichting Fancy Fair, in Heeswijk de Werkgroep Kledinginzameling, in Dinther de Stichting Behoud Kerkgebouw Sint Servatius en in Loosbroek Stichting Behoud Antoniuskerk Loosbroek.
De stichtingen ontvangen hiervoor een vaste inzamelvergoeding. Inwoners kunnen oude kleding (en ander gebruikt textiel en schoeisel) in textielcontainers doen. De stichtingen brengen de ingezamelde kleding naar het lokale kringloopbedrijf. Voorheen ging de kleding naar grote textielverwerkende bedrijven buiten de regio.

Kringloopbedrijf en werkgelegenheid
Het kringloopbedrijf sorteert de ingezamelde kleding uit en biedt deze te koop aan in de kringloopwinkel, gevestigd aan de Voorste Groes 1a in Heesch. Kleding die niet geschikt is voor verkoop wordt gerecycled. Door de samenwerking komen er 6 banen bij. Het kringloopbedrijf werkt met werknemers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een beperking.

Kledingcontainers
Heesch: J.F. Kennedystraat (zwembad ’t Kuipke)
Heeswijk-Dinther: Hoofdstraat (bij de kerk) en St. Servatiusstraat (bij de kerk)
Loosbroek: Dorpsstraat (parkeerterrein bij voetbalvereniging WHV)
Nistelrode: Tramplein (tegenover de Rabobank)
Vorstenbosch: Kapelstraat (bij de kerk)