Dorpsnieuws

KBO Dinther

Van De Drie Huis tot De Koning van Pruisen. Op woensdag 23 november om 13.30 uur vertelt Rien de Visser in cc Servaes over de pachthoeven van de Heeswijkse kasteelheren.

Leidraad daarbij is het kijk-, kennis- en verhalenboek “Ziehier! Wij verkopen 77 kasteelhoeven”. Dat boek heeft hij samen met zijn creatieve zoon Florian heeft vervaardigd. Het is een uitgave van de gemeente Bernheze samen met de Meierijsche Museumboerderij.
De situatie nu wordt vergeleken met die van 50 jaar geleden. Immers rond 1964 werden al die kasteelhoven verkocht. Op de ‘route 77’ komt het denken, dromen, doen en laten van de adel in het vizier. Daarnaast ook de ontwikkeling van het naoorlogs Brabants platteland: mechanisatie, specialisatie, schaalvergroting en ruilverkaveling. Opkomst van natuurbescherming, recreatie en monumentenzorg. Het nieuwe wonen en het buiten wonen.
Historische boerderijen naast doorzonwoningen. Wederopbouwboerderijen naast onbewoonbaar verklaarde krotten. Daken van stro, pannen, riet en golfplaten. Traditie naast innovatie. We worden geleid langs hoekgevelboerderijen met contouren als bij Jeroen Bosch en langs onbewoonbaar verklaarde ‘menschennestjes’ als bij Van Gogh.

Van de 77 pachtboerderijen lagen er 18 in Heeswijk en 12 in Dinther. De Dintherse boerderijen krijgen deze middag extra aandacht: van De Drie Huis tot de Koning van Pruisen.

Wilt u nog meer weten dan de lezing biedt? Het boek “Ziehier!” is op deze middag te koop. De koffie is gratis! KBO-Dinther organiseert deze middag voor alle senioren uit Dinther en Heeswijk, maar ook senioren uit de andere Bernheze-dorpen zijn welkom.