Dorpsnieuws

160930 1000ste_bezoeker_Berne_Abdijbier_rondleidingHeeswijk-Dinther: Donderdag 29 september is de 1.000ste bezoeker ontvangen op de Bierrondleiding. Dhr. Sjaak Mestrum uit Nuenen is de 1.000ste bezoeker en is feestelijk ontvangen door gidsen Jac Koenraads, Peter Klein en Wim Wijnstroom.

Dhr. Mestrum hoorde bij de te gast zijnde groep van SKPO-Eindhoven en kreeg als bijzondere gast van deze rondleiding een gratis doos Berne Abdijbier aangeboden.

Bij de Bierrondleiding geeft de gids in het filmzaaltje uitleg over de historie van de abdij en het abdijbier waarbij de film over het bierbrouwen wordt getoond. Hierdoor krijgt de bezoeker een goede uitleg over hoe Berne Abdijbier wordt gebrouwen door brouwmeester Constant Keinemans. Daarna gaat de gids voor op de rondleiding die leidt langs de hoptuin, kruidentuin, abdij en abdijwinkel, waarna de bierproeverij plaats heeft in het Proeflokaal. Echt uniek is de rondgang door de abdij die nog bewoond en in gebruik is van 22 norbertijnen. Nergens anders wordt rondgeleid op deze wijze waarbij de refter, het Kapittel, de Bernekringzaal, de pandgangen met de abtengallerij en hun wapenschilden worden uitgelegd, zelfs een kopie van de originele oprichtingsakte uit 1134 wordt getoond. De Bierrondleiding biedt alles omvattend een bijzonder aangename ervaring bij zowel bierliefhebbers als cultuurhistorieliefhebbers.

Nu in de maand van de eerste verjaardag van Berne Abdijbier de 1.000ste bezoeker op de bierrondleiding is ontvangen mag de stichting Berne Abdijbier zich scharen in het rijtje van andere veel bezochte cultuurhistorische rondleidingen te Heeswijk-Dinther zoals Kasteel Heeswijk, Kilsdonkse Molen en Meierijsche Museumboerderij. De Bierrondleiding is elke dag om 14.00 vanuit het Proeflokaal en kan worden gereserveerd via de website van Berne Abdijbier. Het Proeflokaal is dagelijks geopend van 11-17uur voor de bieren Norbertijn Blond, Prior Dubbel en de op 18 september geïntroduceerde Abt Tripel.