Dorpsnieuws

160905-FL- 1e_schooldag_voorkantHet leek wel of de kindervakantieweek nog niet afgelopen was toen ik op de speelplaats van openbare basisschool De Bolderik aan kwam. Bijna recht voor de hoofdingang stond een groot luchtkussen. De kinderen moesten klimmen en glijden voordat zij de school in konden.

 Meer foto's

De directeur van de school vertelde dat het luchtkussen doelbewust als obstakel geplaatst was. Als symbool voor de hobbels die de kinderen tegen komen tijdens hun schoolloopbaan. Als je bij het leren en studeren obstakels en tegenslag tegen komt, is het wel de bedoeling dat je niet opgeeft maar doorzet. Op deze eerste schooldag wil de school de kinderen duidelijk maken, dat je het bij het leren niet te gauw op moet geven, want dan bereik je niets. Dus moesten alle leerlingen zelfs een symbolische hobbel nemen om hun leeromgeving te kunnen betreden.

Nieuwigheden

Het nieuwe schooljaar brengt op De Bolderik een aantal nieuwigheden mee. Ook bij deze school heeft de gemeente Bernheze nu veelkleurige zuilen geplaatst, die de automobilisten waarschuwen dat er een school in de buurt is en dat er kinderen zijn, die aan het verkeer deelnemen.

Andere schooltijden

De schooltijden zijn veranderd. Op woensdag en vrijdag zijn de kinderen om 12.30 uur uit. Op de andere drie dagen is de tijd van de middagpauze aangepast. De kinderen, die dat willen, kunnen van 12.00 tot 13.00 uur naar huis. Margo van Uden, de directeur, stelt dat veel wetenschappers aangeven, dat de middagpauze thuis door brengen voor sommige kinderen meer de noodzakelijke rust geeft dan overblijven. Zij presteren ’s middags beter als ze naar huis geweest zijn. Dat dit niet voor alle kinderen geldt, zal duidelijk zijn. Daarom heeft men er voor gekozen dat je kan overblijven of een uurtje naar huis kan gaan. Al naar gelang de behoefte van iedere individuele leerling.

Twee leraren

Het team is aangevuld met twee mannelijke collega’s. De laatste jaren waren er op De Bolderik alleen juffen. Dat is vanaf het nieuwe schooljaar duidelijk veranderd. Groep 7 krijgt les van Jeroen Janssen. Hij deed hiervoor ervaring op bij twee andere OOG-scholen in Veghel en Uden. Groep 8 krijgt 2e helft van de week les van Ric Hagenaars. Hij werkt al enige maanden samen met Linda van Driel.

Tekst en foto’s: Fred Lennings