Dorpsnieuws

ZIEHIERwebsitemuseumZondagmiddag 3 juli, van 2 tot 4, in de karschob van de Meierijsche Museumboerderij, Meerstraat 28 in Heeswijk, wordt een boeiende middag ! Want daar vertelt Rien de Visser, die als zoon van de poortwachter opgroeide op Kasteel Heeswijk over zijn boek: ZIEHIER, wij verkopen 77 kasteelhoeven”.

Dat boek (184 pagina’s, heel veel foto’s, harde kaft, kosten        € 19,95) schreef hij, samen met zijn zoon Florian, die het concept bedacht en tekende voor de vormgeving.

Het boek vertelt over het rijke leven in het machtige kasteel Heeswijk tegenover het harde leven van de pachters , die altijd waren overgeleverd aan de grillen en nukken van de machtige adel. Daar voerde wantrouwen de boventoon en dat werd zelfs zo erg, dat door de laatste kasteeljonker in 1895 in zijn testament werd bepaald dat de familie een leven lang NIETS van de erfenis ( toen nog 80 pachthoeven) mocht verkopen. Pas in 1963 mocht er verkocht worden en dat gebeurde ook, meestal aan de pachters.

Rien deed heel veel onderzoek en bezocht ALLE 77 voormalige pachthoeven en sprak met de bewoners over vroeger en nu ! Uit hun rijke verhalen, hun aangeleverde documenten en foto’s ontstond zo een boeiend en ook fraai boek. Rien, die zich laat ondersteunen door een prachtige powerpoint presentatie, kan er boeiend over vertellen. Over Jonker Alberic, die ongehuwd samenwoonde met “juffrouw Koosje” en daarover flinke ruzie kreeg met aartsbisschop Zwijsen, die hem de paascommunie verbood en de pastoor van Heeswijk die hem het commando gaf: “Trouw ze of stuur ze weg”. En over de rijke levensstijl en gewoonten van de laatste baron, de verkoop van vele kunstschatten, waarbij de schrijver pijnlijke voorvallen en zelfs schandaaltjes niet uit de weg gaat ! Een boeiende middag, die ook nog GRATIS toegankelijk is. Diegenen die de presentatie willen combineren met een rondleiding in het museum, betalen daarvoor de normale entree prijs.

Het boek is ter plekke ook te koop, U kunt NIET pinnen ! Voor meer informatie over het boek of over de Meierijsche Museumboerderij kijk je op: www.museumboerderij.nl