Wim van_Lith_nr_182klWonen en Zorg is een belangrijk aandachtspunt voor CDABernheze. Al eerder hebben we als gemeenteraad de nota “wonen en zorg” behandeld en daarbij uitgesproken dat de combinatie van wonen en zorg een flexibele aanpak nodig heeft. Wethouder Peter van Boekel heeft de nieuwe mogelijkheden afgelopen vrijdag bekendgemaakt.

Verruiming bouwregels

Burgemeester en Wethouders hebben de mogelijkheden aanzienlijk verruimd, door alle 55plussers de gelegenheid te bieden een bestaande woning uit te breiden voor mantelzorg. Dat kan ook door een mantelzorgwoning als bijbehorend bouwwerk toe te voegen aan bestaande woningen. Voor deze initiatieven gelden de landelijke regels voor vergunningsvrij bouwen.

Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de steeds stijgende behoefte om zelfstandig in je eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen, ook als je een beroep moet doen op mantelzorg.

De gemeente wil creatief meedenken om het wonen voor iedereen, maar zeker voor de 55plussers, aantrekkelijker te maken.

In de kernen en buitengebied

Deze nieuwe regeling geldt overal in Bernheze, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied. Het past in het streven om toegerust te zijn voor de toekomst met woningen die zijn aangepast aan de behoefte van onze inwoners, ook als ze wat ouder worden. Uit de enquêtes voor de woonvisie is duidelijk naar voren gekomen: woningen moeten aangepast kunnen worden aan de kwaliteitseisen die de huidige en toekomstige bewoners stellen om erin te kunnen blijven wonen.

CDABernheze is zeer tevreden met deze verruimde beleidsregels. Hiermee wordt een wens uit ons verkiezingsprogramma vervuld.

Wim van Lith

Fractievoorzitter CDABernheze