Marko KoningsIn de regio zijn de plannen bekend gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. Voor Bernheze is een locatie op het oog op het oude MOB-complex in Nistelrode. Politieke Partij Blanco heeft de afgelopen maanden duidelijk aangegeven dat de komst van een azc in Bernheze een goede bijdrage voor het vluchtelingenvraagstuk zou zijn.

Maar het MOB-complex lijkt ons nou niet de meest geschikte plek.

De discussie begin dit jaar heeft ons veel geleerd. Commotie zal er altijd zijn, en is er ook nu weer. Dat mag dus geen drijfveer zijn. Wat wel belangrijk is, is dat de vluchteling zo snel mogelijk integreren. Dat werkt twee kanten op, zij leren dan snel te wennen aan onze cultuur en manier van leven. Aan de andere kant kunnen de inwoners ook wennen aan vluchtelingen in het dagelijkse straatbeeld. Overal waar azc’s zijn zie je na een korte gewenningsperiode wederzijds veel begrip. Vluchtelingen blijken ook gewoon mensen te zijn die brood kopen, en hun kinderen voetballen ook graag met leeftijdsgenootjes. Door die dagelijkse ontmoetingen ontstaat de echte integratie.

Maar doordat nu een locatie gekozen wordt, ver van de kernen, wordt integratie een probleem. Vluchtelingen kunnen straks waarschijnlijk alleen op gezette tijden met een bus mee. Hierdoor werk je in de hand dat ze steeds in groepen komen naar het centrum komen, iets waar men vorige keer juist zo bang voor was. Politieke Partij Blanco ziet liever een azc dichter bij een dorp, zodat integratie een vanzelfsprekendheid wordt, en geen barrière.

Marko Konings

Fractievoorzitter Politieke Partij Blanco