Redactioneel

240302 PK 0nderhoud op de Griend bij het kasteel VIERKANT 12Op 27 januari en 3 februari is er flink gewerkt op de Griend. Het resultaat is dat er nu veel dunne en dikke twijgen klaar liggen. Zij moeten nog gesorteerd en gebundeld worden. Daarna kunnen ze meegenomen worden voor de liefhebbers om er een duurzaam vlechtwerk van te maken.

De wilgentenen die daarna over blijven worden gebundeld en op de houtmijt gestapeld. Ook als de tenen volledig ingedroogd zijn, kunnen ze weer gebruikt worden om mee te vlechten, maar dan moeten ze eerst enkele weken in koud water “geweekt” worden, of een dag gekookt worden.
Zo kunnen de bundels wilgentenen van bovenop de houtmijt nog enige tijd gebruikt worden.
Een andere reden om de bundels te stapelen op de houtmijt is dat we daarmee een veilige, vorstvrije overwinterplek creëren voor salamanders en vele soorten insecten.
Op de zonnige zaterdag 2 maart zijn er, naast het sorteerwerk, door Hermine en Kristie ook peuten gezet van de Kaspische zandwilg, een heel donkere vlechtwilg, en zijn er grashopen opgeharkt en is er riet en wilgenafval afgevoerd.

Klik hier voor foto's.

Wil je ook lekker naar buiten en jezelf nuttig maken voor de natuur dicht bij huis?
Neem dan contact op met IVN Bernheze.
www.ivn.nl/afdeling/bernheze/

Tekst en foto’s: Peter Kriele