Redactioneel

231221 em Kasteel Koud 08De titel van de nieuwe tentoonstelling die vanaf 22 december te zien is in kasteel Heeswijk, doet je rillen, maar niets is minder waar. Het kasteel hult zich in een warme kerstsfeer, maar de tenstoonstelling KOUD! die in samenwerking met de Meierijsche museumboerderij is opgezet, geeft je met mooie details, een inkijkje in hoe de bewoners van het kasteel omgingen met de bittere kou.

De ijsbloemen stonden destijds op de ramen, overwinteren in de stad was een optie, maar blijven en maar een kleiner stuk van het kasteel bewonen kon ook. Er waren allerlei hulpmiddelen om warm te blijven van wollen onderkleding tot bontjas, van stoofjes tot slaapmuts. De kou had natuurlijk ook een leuke kant, want de slotgracht was bevroren,  met de prikslee over het ijs was een leuk tijdverdrijf.

Klik hier voor foto's.

De jonge kasteelbezoekers kunnen Drakie, die blauw ziet van de kou, d.m.v. een speurtocht helpen met het zoeken naar het warmste plekje in het kasteel. En ze zullen zien dat Drakie tijdens het zoeken van kleur verandert

Als afsluiting kan iedereen die wil nog een kerstgroet hangen in de kerstboom in de ijzertoren. Een warme gedachte in deze koude tijd!

Tekst en foto's: Esther Mollema