Redactioneel

231216 rva Midwintermalen11Er stonden overal verschillende vuurkorven om je heerlijk aan te warmen of om met de kinderen marshmallows te roosteren. Er was een korte lichtjesroute, waarbij men letters kon verzamelen en waarmee men een woord kon vormen. Verder waren er verse oliebollen en pannenkoeken, glühwein, erwtensoep en natuurlijk warme chocolademelk met slagroom. Er was live muziek. Een knusse, gezellige en warme wintersfeer dus bij De Kilsdonkse Molen.

Terwijl de wieken in de nacht ronddraaiden, was er een mystieke sfeer. Het was er guur en donker, gelukkig viel het mee met de regen die voorspeld was en lieten de weersomstandigheden het toe, dat het er uiteindelijk goed toeven was. De bezoekers die waren komen kijken, waren ook met grote getale uiteindelijk in het bezoekerscentrum terecht gekomen en verschillende personen zochten elkaar daar op, om ook te mijmeren over het afgelopen jaar met zijn ups en downs.

Klik hier voor foto's.

Nog een paar dagen en dan worden de dagen langzaam weer langer en de nachten korter. Met Midwinter wordt gevierd dat de dagen weer langer worden en de natuur zich voorbereidt op een nieuw groeiseizoen van het graan. Maar ook met de gedachten dat de molenaars vroeger een zwaar leven hadden. Vaak midden in de nacht kwamen de molenaars al uit hun bed en als er wind stond, was de tijd daar om te gaan malen. Er is zelfs een verhaal waarbij de molenaar een touw aan de wieken bond en aan de poot van zijn bed. En als de wind dan in de avond of nacht kwam opzetten dan werd hij vanzelf wakker ‘gerammeld’.

Gelukkig hebben we in deze moderne tijd, andere methodes om alert te zijn en te kunnen reageren op de elementen van de natuur.

Tekst & foto’s: Rien van Aarle