Redactioneel

231217 PK Cultuurpe ning voor Peter Damen 8Op zondag 17 december wordt er niet alleen een orgelconcert met zang gegeven in de Abdijkerk, maar ook een onderscheiding uitgereikt.
En die onderscheiding komt toe aan Peter Damen, Norbertijn bij de Abdij van Berne.

Om 16.00 uur opent Peter Damen dit concert en heet iedereen van harte welkom in het bijzonder de “Oosterhoutse Nachtegalen” onder leiding van dirigent Wim Schoones.
Vervolgens leest Frank van Roermund het evangelie voor over de geboorte van Christus.
Hierna wisselen de orgelsolo’s en gezangen van het koor elkaar af.
Aan het einde van het optreden is het publiek is vol bewondering voor de mooie klanken, die het koor ten gehore heeft gebracht.

Vervolgens houdt wethouder Edwin Daandels namens de gemeente Bernheze een toespraak.
“Vandaag bezoek ik voor het eerst een concert dat georganiseerd is door Stichting Berne Abdijconcert. Ik had niet verwacht, dat ik zo onder de indruk zou zijn. Ik snap nu helemaal waarom jullie de Oosterhoutse Nachtegalen, vele harten hebben gestolen. Wat een talent. Dit doet me ook beseffen, dat het organiseren van deze Abdijconcerten op dit niveau organisatorisch nogal wat inhoudt. Het bestuur van Stichting Abdijconcerten maakt het al meer dan 70 jaar, en dat meerdere keren per jaar, mogelijk om liefhebbers van orgelmuziek van een breed repertoire te laten genieten en dat op de dag van vandaag op zeer hoog niveau. Complimenten.

Graag wil ik vandaag één persoon expliciet benoemen. Hij zet zich sinds 1964 in voor deze Abdijconcerten. Dat is Peter Damen”.
“Meneer Damen, u wordt omschreven als iemand met een sterke persoonlijkheid, die altijd positief is ingesteld. U denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen.
Verder wordt u omschreven als attent, bescheiden, charmant, betrokken, bevlogen, discreet en een uitstekende gastheer. U staat graag voor iedereen klaar. Ik ga nog even verder. U biedt graag een luisterend oor en men doet nooit tevergeefs een beroep op u.
U cijfert uzelf graag weg en staat absoluut niet graag in het middelpunt. Ik moet u teleurstellen meneer Damen. Vandaag zet ik u toch graag in het middelpunt.
Want dames en heren, door een onvermoeibaar enthousiasme en een aflatende energie, zet meneer Damen zich sinds 1964 in voor deze stichting. Eerst als bestuurslid en sinds 1977 tot op de dag van vandaag als voorzitter. Tussen 2002 en 2009 was u werkzaam als proost in de Norbertinessenpriorij in Sint Catharinadal in Oosterhout en heeft u tijdelijk uw voorzittershamer overgedragen, maar bleef u actief in het bestuur.
Het sprak vanzelf dat u, na uw terugkeer in Heeswijk-Dinther, weer de leiding van de orgelkring in handen kreeg en u deed en doet dat met hernieuwd élan.

Zo is onder uw voorzitterschap het Reil-orgel geplaatst dat met name geschikt is voor, wat ik me heb laten vertellen, muziek uit de Renaissance en Barok. Terwijl het Adema-Schreurs-orgel uit 1970 meer geschikt is voor romantiek en moderne orgelmuziek.
Voor de meeste organisten is het aantrekkelijk om tijdens hun optreden van orgel te wisselen. Zij wandelen graag van het ene naar het andere orgel”.
Helaas heeft Stichting Abdijconcerten in de loop der jaren ook twee bestuursleden verloren namelijk Clemens van den Berg, initiatiefnemer en voormalig voorzitter en Harrie van Dinther, jarenlang penningmeester.
“Meneer Damen mede door u, bekleedt Stichting Berne Abdijconcerten in de Nederlandse orgelwereld nog altijd een prominente positie met internationale uitstraling. U zet hiermee de gemeente Bernheze cultureel op de kaart en daar zijn wij u dankbaar voor.
Als blijk van waardering heeft het college van Burgemeester en wethouders besloten u de Cultuurpenning toe te kennen. Van harte gefeliciteerd.
Vervolgens krijgt Peter Damen de erepenning opgespeld en wordt hem de oorkonde uitgereikt.

Klik hier voor foto's.

Peter Damen bedankt de wethouder voor deze toekenning en verwijst naar de medewerkers, die hem al die tijd hebben bijgestaan en is verheugd dat hij deze middag de Oosterhoutse Nachtegalen om zich heen heeft, die zo goed hebben gezongen.

Na afloop worden de bezoekers uitgenodigd om in de Abdij een kop koffie/thee te komen drinken.

Tekst en foto's: Peter Kriele