Redactioneel

171112 phe VeiligWonen 8vk Zondagmorgen begon voor het tweede jaar de Markt “Veilig wonen Bernheze” in de aula van het Gymnasium Bernrode. Diverse standjes stonden er. Natuurlijk veel van Laverhof, maar ook van de brandweer en een beveiligingsbedrijf. Laverhof beschikt zelfs over een robot, die als model wordt gezien om straks de bewoners bewegingslessen te geven.
Meer foto's.

Om 11.30 uur opende burgemeester Marieke Moorman de markt. Zij herinnerde aan een bezoek onlangs aan een echtpaar dat 60 jaar getrouwd was en nog zelfstandig woont. Maar, zo zei ze, ook bij hen kan de kans bestaan dat ze hulpbehoevend worden en hun zelfstandigheid moeten opgeven, al hoopten ze dat natuurlijk niet.

Na de opening nam Annemieke van der Aa het woord. Zij zat rond de tafel naast enkele inwoners die in lichte of erge mate een beperking hadden.
Zo was er een jonge man Vince, die al vanaf zijn geboorte blind is. Nog wisselend bij een van zijn – gescheiden - ouders woont en daarvoor steeds op het openbaar vervoer is aangewezen.
Desiree Romme, die in een rolstoel zit en toch zelfstandig in een appartement in Heesch woont. Is ook vanaf haar geboorte gehandicapt.
Loek van Lankveld beweegt zich in een rolstoel voort, woont zelfstandig, beoefent de schietsport op het hoogste niveau, en gaat straks naar de paralympische spelen.
Henk Mulders, die de zorg heeft voor zijn vrouw die op haar 42e jaar een herseninfarct kreeg. Daardoor is hij mantelzorger geworden. Gelukkig krijgt hij sinds vorig jaar 2 x 2 uur hulp per dag.
 
Tekst: Peter Kriele
Foto's: Peter Kriele en Piet van Helvoort