Redactioneel

171001 RvH Re enactors Gevecht 09In het kampement op het landgoed van het kasteel is alles nagebouwd in authentieke stijl zoals het er toen uit zag. In september 1944 toen de parachutisten van de Amerikaanse 101ste Airborne divisie hier landden luidde ze de bevrijding van Brabant in. Er werd er op het kasteel stevig gevochten en dat gaat het publiek deze middag weer beleven. Maar liefst 170 re- enactors doen mee met dit gevecht.
 

Aan de ingang van het kamp ontmoet ik Willem van den Heuvel, een enthousiaste vrijwilliger van het kasteel "We hebben het deze week heel druk gehad om alle voorkomende klusjes te klaren, zoals de pilaren schoonspuiten om maar wat te noemen en het terrein begaanbaar maken voor het publiek, maar dat doe ik met veel plezier, samen met anderen", laat hij weten.

Re-enactors
De man die aalmoezenier L.Sampson speelt heeft tot zijn pensioen in het bankwezen gewerkt. "Als re-enactor heb ik jaren meegedaan in het veld maar toen ik daar te oud voor was werd ik gevraagd om aalmoezenier te spelen en nu werk ik dus voor het Vaticaan", lacht hij.

En Richard, in het dagelijks leven is hij vorkheftruck-monteur, doet al drie jaar met veel plezier mee als re-enactor, zeg maar oorlogje spelen. "Ik ken iemand die veel GMC legervoertuigen bezit en van hem mag ik dan zo’n voertuig besturen." De Ginkerheide en in Brielle vindt hij toch wel een hoogtepunt ieder jaar. "Een leuke hobby, het hele jaar door zijn er evenementen waar de ware liefhebber bij wil zijn."

Terug in de tijd
En dan breekt het gevecht uit in het weiland achter het kasteel, 73 jaar terug in de tijd. Er klinken harde knallen en de kruitdampen dringen in je neus, er vallen doden en gewonden. Het publiek vindt het prachtig. Mevrouw Maas uit Oosterwijk is samen met haar man speciaal naar Heeswijk gekomen om dit spektakel mee te maken. Ze geniet en samen met haar vele anderen.
 
Op de brug van het kasteel gaat het gevecht verder en dan verschijnt er een witte vlag uit een van de ramen, de Duitsers geven zich over en ze worden afgevoerd, het einde van het spel, met applaus voor de spelers.

Tekst:Wilma van Zoggel
Foto’s: Ton Lunenburg (kampement) en Ronald van Hastenberg (bevrijding)
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen