Redactioneel

170918 pk LeonardCohen 2De opening van het seizoen van Berne-Anders is bijzonder goed begonnen. Een uitverkochte zaal voor de lezing over het leven van Leonard Cohen door Frank Kazenbroot. Meer foto's.
 
Bij de ingang staat een groepje mensen, die helaas geen kaartje meer konden bemachtigen, te wachten of er nog een stoel onbemand zou blijven. En ze hadden geluk deze avond…ze mochten nog binnenkomen.
 
Zeven liederen van Leonard Cohen
Centraal staat de zevenarmige Joodse kandelaar, de menorah. Cohen was van Joodse afkomst en iedere kaars van de kandelaar stond tijdens deze avond symbool voor een lied van hem. Frank had zeven liederen uitgekozen die het levenspad van Leonard Cohen symboliseerden. Zijn toelichting bij ieder lied zorgde ervoor dat je nog intenser naar de tekst en muziek ging luisteren.

Cohen overleed vorig jaar november op tweeëntachtigjarige leeftijd. ‘ Maar ik weet zeker’, zei Frank, ‘dat Cohen dankbaar zou zijn dat wij hier nu zo met elkaar naar zijn muziek luisteren.’
Een reactie uit het publiek na de lezing: ‘Er was een moment dat ik vergeten was waar ik was, zo intens beleefde ik de muziek.’
 
Frank Kazenbroot
‘ Sinds een medescholier in 1975 een paar liederen van Leonard Cohen op de gitaar speelde, ben ik altijd blijven luisteren naar zijn liederen. Zijn teksten en muziek gaan al een heel leven met mij mee’, vertelt Frank.

Achttien jaar lang was hij Norbertijn in de Abdij van Berne. Na zijn uittreden in 2008 heeft hij een goede band met Norbertijnen en de mensen om hem heen kunnen voortzetten. In de abdij heeft hij veel lief en leed meegemaakt en dat zit allemaal in zijn kleurrijke rugzak. ‘Ik kom graag in Heeswijk’, vertelt hij. Nu werkt hij als pastor in een gevangenis.
Frank is ook de medeoprichter geweest van Berne-Anders.
 
Verrassingsmededeling
Omdat er zoveel mensen teleurgesteld moesten worden bij het reserveren voor deze avond is Frank Kaazenbroot bereid gevonden om op maandag 16 oktober deze lezing te herhalen.
Helaas zijn er ook nu nog maar een aantal plaatsen vrij.
Reserveren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Tekst: Ine Zonneveld
Foto's: Peter Kriele