Redactioneel

170417-wvdkl-Brabantslanschap136VOORKANTTweede Paasdag is traditiegetrouw de Dag van het Landschap. Het Brabants Landschap organiseert dan samen met het IVN excursies door fraaie natuurgebieden en landschappen.

Ernest de Groot, Lid van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas namens Water Natuurlijk (tevens Loco-Dijkgraaf en Natuurgids bij het IVN) leidde zo’n 30-35 belangstellenden rond in de directe omgeving van het kasteel.
 
Landschap:
Kasteel Heeswijk ligt in het beekdal van de Aa.
In dit beekdal ligt ook de Zuid-Willemsvaart en de provinciale weg. Behalve het kasteel met zijn gracht zijn de diverse lanen en boerderijen met landerijen kenmerkend voor dit fraaie landgoed. Langs de Aa liggen diverse rietkragen, wilgenstruwelen en beekbegeleidende bosjes. De omringende natuur wordt beheerd door het Brabants Landschap, het kasteel door de Stichting Kasteel Heeswijk.

Water:
Het waterschap probeert in deze natte natuurparel de verdroging te bestrijden door het grondwater geleidelijk omhoog te zetten. Dit gebeurt cm voor cm om de vele zware laanbomen de kans te geven zich aan te passen aan de hogere waterstanden. Verder is de oude Aa weer aangetakt op de Aa. Hierdoor zit er weer stroming op de oude Aa, waardoor de structuur en het substraat in de beek gevarieerder wordt voor alle vormen van waternatuur.

Natuur:
De meeste voorjaarsbloeiers waren nog te zien. Behalve de narcissen, paardebloemen en madeliefjes rondom het kasteel, was er ook nog volop bosanemoon, speenkruid en look-zonder-look te zien. In het boomgaardje stond de pinksterbloem (beter pinkenbloem) te bloeien. In de boszone geurde de inlandse vogelkers, en kleurde de grootbloemige muur en de veelbloemige salomonszegel. Op de laanbomen zoeken boomkruiper en boomklever naar insecten en in het bosjes nabij het kasteel zit een kleine reiger-kolonie.

 
Tekst: Ernest de Groot
Foto's: Wim van der Lubbe
 
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen