Redactioneel

170323-phe-Vluchtelingenwerk vkJohn Davies:
“Veel mensen denken dat dit wekelijkse spreekuur in de bibliotheek in Heeswijk- Dinther, pas plaats vindt sinds de komst van de vluchtelingen in de abdij. Maar dat is niet zo.
We vangen natuurlijk al jaren mensen in onze gemeente op en hebben voor de bibliotheek als centrale plek gekozen om hen en de mensen uit het dorp de kans te geven elkaar te ontmoeten. Meer foto's.
Door een spreekuur te houden bieden we de vluchtelingen de mogelijkheid om iedere week met hun vragen bij ons terecht te kunnen, ook al is het voor hen soms ingewikkeld om precies op uur en tijd te komen.
De mensen hebben vaak zo veel meegemaakt. Soms denk je dat je dat beter allemaal niet kunt weten. Maar ze brengen wel een gedeelte van hun verdriet mee hier naar toe en zijn soms flink getraumatiseerd. Mensen die getraumatiseerd zijn kunnen pas een nieuwe taal leren, maar ook afspraken en codes onthouden, als zij eerst hun trauma hebben kunnen verwerken. Het is daarom erg belangrijk dat wij goed op de hoogte zijn, zodat we hen de juiste ondersteuning kunnen bieden. Natuurlijk raakt hun verhaal je, maar we gaan gewoon verder.”
 
Ons werk is de laatste jaren veel lastiger geworden
“De politiek heeft een beweging naar rechts gemaakt, daardoor is er in Nederland een ontmoedigingsbeleid ontstaan en duren procedures vaak onmenselijk lang. Bovendien moet hier alles met de computer gebeuren. Vluchtelingen hebben geen computer en moeten zich de manier waarop dat in Nederland moet, ook nog helemaal eigen maken. Voor deze processen krijgen ze eigen pincodes die ze moeten onthouden en dat is voor hen, vooral in het begin bijna niet om te doen. En al helemaal niet voor iemand die getraumatiseerd is.
Ja, de wereld zit raar in elkaar, natuurlijk speelt Wilders hierin een grote rol, maar ook het gedrag van Erdogan heeft op allerlei manieren grote gevolgen voor de vluchtelingen.”
 
Tot slot
Om de mensen uit het dorp de kans te geven, meer te weten te komen over het bestaan van de vluchtelingen in Nederland, organiseert de bibliotheek van Heeswijk- Dinther op 12 april van 19.30- 21.30 een bijeenkomst.
Daarbij zijn vluchtelingen van Toen en Nu uitgenodigd.
U bent van harte welkom. Toegang is gratis.

Voor meer informatie zie www.Bibliotheekbernheze.nl  
 
Tekst José van der Heijden
Fotografie Piet van Helvoort
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen