Redactioneel

170324-wvdl-UitkijktorenN27959VOORKANT KopieEnige tijd geleden heeft het provinciebestuur een wedstrijd uitgeschreven voor groep-8-leerlingen van de basisscholen in Den Dungen, Berlicum, Middelrode en Heeswijk-Dinther. Drie scholen met in totaal 58 leerlingen hebben zich ingeschreven. Het winnende ontwerp zal ook daadwerkelijk worden gebouwd.
 
Alle leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen De Bolderik en Het Mozaïek uit Hadee en de Herman Jozefschool uit Middelrode zijn vanochtend vertrokken naar het provinciehuis. Zij hebben mee gedaan aan de provinciale ontwerpwedstrijd voor een uitkijktoren langs de N279 en zullen aanwezig zijn bij de onthulling van het winnende ontwerp.
 
Op school hebben de leerlingen eerst een workshop gekregen over uitkijktorens. Met behulp van een lesbrief zijn ze gemotiveerd en geïnspireerd geraakt voor het maken van een creatief ontwerp. Iedere leerling heeft de vorm, de grootte en de hoogte van de toren moeten bepalen. Men heeft zich bijvoorbeeld afgevraagd hoeveel mensen er op een toren zouden moeten kunnen staan. Schatten en meten en uittekenen op papier en op de tegels van de speelplaats.
 
In het provinciehuis vertelt Christophe van der Maat, gedeputeerde van Verkeer en vervoer, aan de kinderen dat het provinciebestuur bedacht heeft een uitkijktoren te laten bouwen van het hout van bomen die gekapt moesten worden vanwege de aanleg van de nieuwe provinciale weg. Hij geeft aan dat men net zo goed het hout voor andere doeleinden had kunnen gebruiken. Maar er is gekozen voor het bouwen van een uitzichttoren die door leerlingen van groep 8 door middel van een tekenwedstrijd tot stand komt. De gedeputeerde vindt dat de leerlingen hele mooie ontwerpen hebben gemaakt en ervoor hebben gezorgd dat er een keigave toren zal komen. De toren komt langs de nieuwe autoweg te staan op de plaats waar de meest noordelijke weg van Kasteel Heeswijk naar de kanaalweg loopt.
 
Een jury heeft alle ontwerpen beoordeeld op haalbaarheid, creativiteit en uiteraard ook veiligheid. Uiteindelijk is de tekening van Tjeu Wijgergangs van openbare basisschool De Bolderik als winnaar voor de dag gekomen. Tjeu heeft een leuk ontwerp gemaakt dat uitvoerbaar en veilig is. Samen met de jonge ontwerper onthult de gedeputeerde een poster. Daarop is de tekening van Tjeu naast het definitieve ontwerp van de architect te zien.
Op vragen van de vele belangstellenden en journalisten antwoordt Tjeu, dat hij maar een half uurtje aan zijn tekening gewerkt heeft. Daarmee heeft hij een mooie prijs gewonnen namelijk dezelfde keurig ingelijste poster, die Tjeu boven zijn bed kan hangen.
 
Foto’s: Wim van der Lubbe Tekst: Fred Lennings.
 
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen