Redactioneel

170216-PK-lezing baron__v.d._Bogaerde_op_Bentlage-VIERKANT-03Veel kan Rien de Visser over kasteel Heeswijk vertellen. Vooral omdat hij er ook in zijn kinderjaren gewoond heeft. Hij groeide er tegelijk op met Hedwig, de dochter van de adoptief stiefdochter van de baron genaamd Marie-Louise, want ze zijn beiden in 1947 geboren. Meer foto's.


Deze stiefdochter en dochter hebben vanaf 1955 met de baron gewoond op kasteel Bentlage bij Rheine in Duitsland. Toen werd dit kasteel - na het overlijden van zijn oom Karl Emmanuel de Looz Corswarem - eigendom van baron Willem.

Voor die tijd woonde de baron (vanaf 1949) in het verbouwde koetshuis bij het kasteel, nadat hij in 1940 was getrouwd met Albertine R.A.H.M.O. barones van Heeckeren van Kell, voorheen hofdame bij ons Koningshuis.
Dat hij naar Duitsland verhuisde had hij aan zichzelf te danken, want de barones accepteerde zijn omgang met zijn adoptief stiefdochter niet.

In Duitsland kreeg hij enkele keren bezoek van zowel het gilde als de fanfare, want van beiden was hij beschermheer. Dat gebeurde in 1967 en ook nog in 1972 toen hij 90 jaar werd.

Vlak daarna kwam hij weer naar Heeswijk, zodat hij in zijn laatste levensjaren nog door zijn echtgenote kon worden verzorgd. De baron stierf in 1974.

Het kasteel Bentlage, dat voorheen een klooster was zonder torens en ook zonder kerk, omdat die was afgebroken, maar later wel met een kapel, kwam na vele procedures in 1978 in handen van de stad Rheine en is nu een mooi gerestaureerd museum.

Er is in al die jaren - vooral vanwege het opeisen van het (zeer korte) bezit van kasteel Bentlage en het aanhouden van hun feodale bestel - zoveel gebeurd dat het zeker de moeite waard is er ooit een film van te maken.

Foto’s en tekst: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen