Redactioneel

jan van_eerd_jac_w__3_of_3Meer dan drieduizend Hadeejers en ook enkele 'buitendorpelingen' behaalden hun rijbewijs bij Jan van Eerd. Nummer drieduizend was op 11 oktober van dit jaar Myrthe, de dochter van Ardith Manders. Op 12 december zal de laatste, door Jan opgeleide kandidaat, examen doen. Want Jan stopt. Voorgoed.

Like Jan van Eerd
jan van eerd

Eerst timmerman.
"In mijn jeugd nooit gedacht aan dit beroep", vertelt hij aan de keukentafel aan de Edmundus van Dintherstraat. "Ik was timmerman, de derde, en de oudste jongen uit een gezin van 10 kinderen. Vader is al vroeg overleden. Mijn zwager had een rijschool in Vorstenbosch. Hij zei op een gegeven moment tegen me: "Jij bent echt een geschikte persoon om instructeur te worden. Je kunt goed met mensen omgaan, je hebt een luisterend oor en je kunt heel goed uitleggen. Ik was nogal verrast. Vrienden en kennissen bevestigden die mening. Dus ik ben begonnen aan die opleiding. Dertig was ik."

Acht meisjes
In 1978 behaalde Jan, via avondcursussen, het diploma rij-instructeur. Het eerste jaar startte hij met 11 leerlingen, waaronder acht meisjes. Els van der Heijden uit Vorstenbosch herinnert hij zich nog heel goed. Op 28 mei 1979 slaagde ze. De eerste van 3005 leerlingen. Hij ziet haar nog wel eens op een verjaardag.

jan van_eerd_jac_w__1_of_340 lessen gemiddeld
Gevraagd naar de grootste verandering in die 38 jaar. "De intensiteit in het verkeer" is het overtuigende antwoord. Dat merk ik heel goed. Begin tachtiger jaren kon je nog slagen met een les of tien. Nu heb je veertig lessen nodig voordat je op examen kan. De eisen zijn veel hoger. Dat moet ook wel. Er is minder ruimte op de weg. De wegenstructuur is wel sterk verbeterd. Het is veiliger. In de jaren 70 waren er ongeveer drieduizend doden te betreuren bij verkeersongelukken. Nu zo'n zevenhonderd per jaar."

Bullebakken
"Maar weet je wat ook is veranderd", vervolgt hij zijn verhaal. "De examinatoren. Er waren wat bullebakken bij vroeger. Vooral oud politieagenten. Lompe mopperaars. Die konden er wat van. Ze waren niet gescreend op sociale vaardigheden, zal ik maar zeggen. De huidige examinatoren bij het C.B.R. zijn veel sympathieker."

Hoeveel auto's?
15 auto's heeft Jan verreden. De eerste was een Opel. "Daar hebben die 8 meisjes ingereden. Maar ik had last van mijn rug en ben overgestapt op een Golf. Die auto's hebben een hoge instap. Per jaar reed ik wel 100.000 km."

Opvolger?
"Dennis Wakerkamp is mijn opvolger. Hij neemt de school over, niet mijn naam. Een heel aardige gast. Hij heeft zijn oude baan opgezegd, is 100 uur meegereden om eens te proeven aan het vak en begon daarna heel overtuigd aan de opleiding tot rij- instructeur. Op 12 oktober slaagde hij. Op 13 december is de zaak van hem. Hij woont nog in Veghel, maar ik denk.........."

Henk Habraken over zijn zwager Jan van Eerd:
"Met 3005 geslaagden ben jij de veroorzaker van al die files."

En wie is de laatste examenkandidaat?
"Dat is Susan van den Broek uit De AA-Brugstraat."

En wat gaat Jan na 12 december doen?
"Daarover hoeft niemand zich druk te maken. Vanmorgen in alle vroegte nog 10 kilometer gelopen met mijn vrouw. En fietsen doe ik ook graag. Met mannenclub 'The 8 team' ben ik ook vaak wandelend onderweg, veel in het buitenland."
"Nou ja, en wat denk je: vijf kleinkinderen. Daar ben ik drie dagen per week mee bezig. En niet te vergeten: gildehoofdman bij St. Barbara. En 50 jaar P.S.V.-fan, waarvan 40 jaar bij de supportersvereniging. Geen zorgen. Nee, ik kom mijn tijd wel door."

Bijscholing?
Jan kan het niet laten: "En mochten de mensen in het dorp behoefte hebben aan wat bijscholing; mijn telefoonnummer blijft hetzelfde!"

Tekst en fotografie: Jacques Worms

Reacties   
+1 #2 Fred van den Berg 06-12-2016 20:19
Jan geniet van je vrije tijd., probeer even afstand te houden van de vragen die komen als vrijwilliger
Citeer
+1 #1 Arna Jacobs 06-12-2016 14:52
Mooi afscheidsartikel Jan! Geniet van je vrijheid en tot ziens, dan proosten we erop!
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen