Redactioneel

161101-wvdl-EFiber10VOORKANTHet is 1 november 2016 en ik loop rond 19.10 uur met veel interesse en grote verbazing een tot de nok gevulde Nesterlé zaal binnen, waar vanavond de eerste informatieavond over het Glasvezel project in de gemeente Bernheze zal gaan plaatsvinden.

Meer foto's

Dat ik serieus geïnteresseerd ben in een Glasvezel infrastructuur voor onze gemeente was voor de lezer wel al duidelijk uit mijn eerste artikel. Maar de verbazing die mij overviel was een direct gevolg van het feit dat in mijn beleving de campagne tot dusverre redelijk rustig was verlopen, maar nu werden de eerste tekenen van actie(!) voor mij nu toch wel heel goed zichtbaar: De grote opkomst van mensen (+/- 250) en de professionaliteit van de organisatie.

Men werd vriendelijk ontvangen met een gratis kop koffie/thee en een kuukske, de sprekers van vanavond stonden relaxed op de voorgrond in een prachtige zaal, de tafels waren voorzien van een kleurige en duidelijke informatiefolder, er was een stand ingericht met een thuisinstallatie en de presentatievloer was aangekleed en voorzien van een groot presentatiescherm.

Kortom de ingrediënten voor een waardevolle bijeenkomst zijn aanwezig, maar was het dat ook?

Opening Informatieavond

Iets na 19.30 uur trapt Theo van Overbeek de avond af met een inleiding over wat we vanavond mogen verwachten en welke spelers erbij betrokken zijn.
Zijn bescheidenheid siert hem door het kort te houden en de credits aan de sprekers voor vanavond te geven.

Zeer bewonderingswaardig, maar het mag zeker gezegd worden dat die credits ook toebehoren aan hem en zijn mede-initiatiefnemers. Immers in de afgelopen vier jaren heeft de Stichting Glasvezel Bernheze (waaronder De Bernhezer Buitenwacht, ZLTO, alle Ondernemersverenigingen, de Dorpsraden, plus partijen die ik wellicht vergeten ben) participatie in de praktijk gebracht door samen met de Gemeente Bernheze, Wethouder Rien Wijdeven, Gemeenteraad en de politieke partijen dit Glasvezel-initiatief van de grond te tillen en te brengen tot waar het nu is.

Namelijk een serieuze en wellicht laatste kans om een Glasvezel infrastructuur te realiseren in de Gemeente Bernheze…

Sprong naar een Digitale Toekomst

Wethouder Rien Wijdeven memoreert kort het verleden waarin Reggefiber (later overgenomen door KPN) drie keer een Nee verkoopt.

Zijn blik is echter gericht op de toekomst, de Digitale Toekomst welteverstaan en met een verwijzing naar een recent uitgebracht rapport door de Technische Universiteit Eindhoven wordt er een plaatje geschetst van de nabije toekomst en met de hulp van E-fiber en TriNed spreekt hij de verwachting uit dat dit gaat lukken.

Wist u dat:

- Het dataverbruik via internet door de consumenten en bedrijven ieder jaar met 40% gaat stijgen.

- Dat nieuwe toepassingen zoals, E-Health (zorg via internet), E-learning (onderwijs via het internet), Domotica (huisautomatisering), Internet of Things (IoT) en het gebruik van de Cloud (opslag van data en applicaties in grote datacenters) een nog grotere onderdeel worden in de maatschappij.

Ontwikkeling en Aanleg

Eric Vos, CEO van E-fiber, pakt het verhaal verder op en geeft een introductie van zijn bedrijf, de technologische ontwikkelingen en nog belangrijker een blik op het Glasvezel traject.

(a) Vraagbundeling en inschrijving

De komende maanden tot 31 december 2016 vindt deze fase plaats, en zal 40% van de huishoudens in Bernheze moeten aangeven Glasvezel te willen en zich door middel van een inschrijving verbinden aan de aanbieding van TriNed (de internetprovider) en E-fiber. Dit abonnement is na oplevering van Glasvezel en activering van de dienst overigens 12 maanden geldig en dan opzegbaar met 1 maand opzegtermijn.

Noot: bij het behalen van deze mijlpaal wordt dan wel in elk huis glasvezel binnengelegd door middel van een Fiber Termination Unit (FTU). Echter alleen de mensen die zich hebben ingeschreven bij TriNed profiteren van de besparing op de activatie- en installatiekosten (+/- 450 Euro).

(b) Schouwbezichting

Na je inschrijving zal er een schouwbezichtiging ingepland worden, waarbij E-fiber bij je thuis zal komen kijken en met je overleggen over het best mogelijke aansluit- en montagepunt. Na het overleg wordt u gevraagd om te tekenen voor goedkeuring.

(c) Glasvezelnetwerk

Het netwerk zal ingericht worden door gebruik te maken verschillende aaneengesloten ringnetwerken. Waar het hierbij op neer komt is dat men zo kan garanderen dat de hoge snelheden gehaald kunnen worden en dat het netwerk beschikt over een hoge beschikbaarheid (weinig uitval door bijv kabelbreuk).

Om dit netwerk mogelijk te maken wordt er een zevental Point of Presence (PoP) gebouwtjes neergezet. Hierin wordt per PoP netwerkapparatuur geplaats voor +/- 2500 woningen (oa. In De Abt Neefsstraat en De Helling).

(d) Realisering Glasvezel

Met 300 kilometer aan sleuven, 30 km aan boomboringen en tig andere kilometers, zal men er een flinke kluif aan hebben in deze fase.

Met de start in januari 2017 zal men in 14 maanden tijd het traject van Heesch, Nistelrode, Slabroek, Loosbroek, Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch en weer terug naar Heesch gaan afleggen.

Het aanbod

Je zou bijna denken dat het publiek behoefte heeft aan een korte pauze om dit te verwerken, maar het moment suprême is nu aangebroken en men luistert ingetogener naar het verhaal van Paul van Wanrooij (directeur TriNed) over Het Aanbod.

TriNed, gespecialiseerd in Internetdiensten over glasvezel, gehuisvest in Sint-Oedenrode, is de uitverkoren partner van E-Fiber om tezamen dit initiatief tot een succes te maken.

In zijn introverhaal stipt hij heel slim aan dat TriNed ook maatschappelijk betrokken is, en naast Glasvezel voor de Gemeenten Bernheze in staat is om ook Wifi hotspots voor de kernen en eventueel lokale verenigingen te steunen/realiseren.

Het aanbod is vrij rechttoe en rechtaan en commercieel bezien plaatsen ze zich naast KPN en Ziggo in het middensegment. Dit was tijdens de vragenronde ook een punt van aandacht en heel eerlijk, mensen die tevreden zijn met een instapabonnement van 30 euro zullen zich teleurgesteld voelen over het feit dat TriNed geen instapabonnement biedt.

Ze bieden daarentegen wel vier pakketten variërend van:

- Pakket Internet, TV en Telefoon voor 58,50 Euro per maand

- Pakket Internet, TV voor 58,50 Euro per maand

- Pakket Internet en Telefoon voor 48,50 Euro per maand

- Pakket Internet voor 48,50 Euro per maand

En sluit je deze pakketten af voor 31/12/2016 dan bespaar je ook 450 euro aan activatie- en installatiekosten.

Voor de grootverbruikers onder ons kan men op het gebied van TV, telefonie en internet er nog van alles bij bestellen (overigens zijn de extra’s maandelijks opzegbaar). Voor de doorsneegebruikers bieden de vier pakketten meer dan voldoende en laat ik een paar dingen belichten.

(a) Televisie (basispakket!)

Zo’n 80 tv zenders, vergelijkbaar wat nu ook door andere aanbieders aangeboden wordt

Je kunt je huidige Humax of Samsung decoder van Ziggo blijven gebruiken, het voordeel is dat je dan ook kunt opnemen en afspelen van programma’s met eigen apparatuur (dit is niet mogelijk met de Horizon).

Digitale TV via de bestaande COAX kabels

Geen gebruik van extra kastjes door gebruik van DVB-C

Een TV App voor gebruik binnen- en buitenhuis (Nederland)

TV kijken via je laptop

Voorbereid op toekomst door ook ondersteuning te bieden voor UltraHD zenders

Analoge Radio is beschikbaar

 

(b) Telefonie

TriNed gebruikers bellen onderling gratis

Uiteraard de mogelijkheid voor behoud huidig telefoonnummer

Gratis voicemail en nummerweergave

Afrekenen per seconde. Op de TriNed website staan de huidige beltarieven: Bellen naar NL-vast (starttarief € 0,08 en per minuut € 0,05), Bellen naar NL-mobiel (starttarief € 0,08 en per minuut € 0,11).

Eventueel gebruik van Belbundels om de kosten in de hand te houden

 

(c) Internet

Met een verbinding van 500 Mbps (Megabits per seconde) up- en downloadsnelheid loopt men ten opzichte van KPN en Ziggo ver voorop

Een Fritzbox router zorgt voor de vaste en draadloze netwerkverbindingen

Een vast IP-adres, geen poortblokkade en geen datalimiet

Noot: een provider gerelateerd emailadres (zoals Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) kan niet worden overgenomen. Het advies is dan ook om een provider onafhankelijke emailadres te nemen (bijv. gmail, hotmail, outlook, of een eigen domeinnaam met email). Alternatief is de keuze voor gratis @Trined.nl email adres.

 

Afsluiting Avond

De avond werd afgesloten met een vragenronde, en dat heeft men geweten! Veel mensen in de zaal kregen de mogelijkheid om vragen te stellen aan de presentatoren.

Er werden vragen gesteld over bijvoorbeeld:

- mobiele telefoniediensten (dit is nu niet mogelijk, later 2017/2018 mogelijk wel)

- de verbindingen in huis (het gebruik van bestaande COAX blijft mogelijk, een schouwbezichtiging en bepaling aansluitpunt gebeurt in overleg, installatie gebeurt door gecertificeerde technici)

- Andere providers op het glasvezelnetwerk (E-fiber werkt nu gezamenlijk aan het realiseren van een glasvezelinfrastructuur en de aanbieding is samengesteld tezamen met TriNed. De komst van een andere provider is mogelijk in de toekomst)

- Ervaring TriNed door andere gebruikers (Op internetervaring.nl bij glasvezel provider staat TriNed op plaats 3 van beste Glasvezel providers).

- Nieuwbouwwoningen (men weet dat er de komende 14-16 maanden nieuwbouwhuizen gebouwd worden, het is nu al mogelijk om je dan toch in te schrijven door dit te vermelden op je inschrijfformulier en je huidige adres te gebruiken)

- Appartementencomplex (dit is gemeenschappelijk vastgoed en dit dient geregeld te worden via de Vereniging Van Eigenaren)

- Abonnement (deze wordt voor 12 maanden afgesloten en gaat pas in NA activatie, er is 1 maand opzegtermijn, extra functionaliteiten kunnen afgenomen worden en die zijn maandelijks opzegbaar)

- Kans op het behalen van die 40% (de goede opkomst van deze eerste informatiebijeenkomst voor inwoners en de ervaring van de informatieavond voor de Agrariërs en Ondernemers geeft al een zeer hoopvolle indicatie dat dit gaat lukken). Echter ingeleverde Inschrijfformulieren tellen pas echt mee.

Na het afsluiten van de vragenronde, kreeg men de gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met de partijen en was er ook gelegenheid tot het stellen van vragen en kon men een met eigen ogen zien hoe een aansluiting bij je thuis er nu uitziet.

 

Was de informatiebijeenkomst waardevol?

Persoonlijk vond ik dit zeer zeker van wel, met name omdat de organisatie die erachter staat professioneel overkomt. Zij doen dit niet voor de eerste keer en het draagvlak voor dit initiatief is er.

Daarnaast vind ik dat zij transparant zijn in hun aanpak en is hun verhaal sluitend. “What you see is what you get”

Ook de bewustwording dat dit een serieuze en wellicht laatste kans is om een Glasvezel infrastructuur te realiseren in de Gemeente Bernheze (voor alle huishoudens, ook in het buitengebied) maakt het een eenvoudige beslissing. Ik heb overigens alle begrip voor mensen die zich tevreden stellen met een instapabonnement bij een andere provider en/of niet beschikken over de financiële middelen om zo’n TriNed abonnement te bekostigen.

Voor mij is de komst van een Glasvezelinfrastructuur van dezelfde orde en grootte als bijvoorbeeld indertijd de komst van Gas/Water/Licht. Het is het begin van een nieuwe tijdperk en de Gemeente Bernheze is dan voorbereid op een Digitale Toekomst.

Ik heb in dit artikel bijzonder veel tijd besteed aan het de inhoudelijke kant van de informatiebijeenkomt, en ja je leest ook mijn mening, en het was natuurlijk veel informatie die ik tot mij moest nemen. Daarom ook wil ik je juist om die reden adviseren om voor jezelf informatie in te winnen op 1 van de informatiebijeenkomsten of loop eens binnen bij een informatiepunt (zie hieronder).

Komende weken zijn er informatiebijeenkomsten voor de inwoners van Bernheze en dit is een uitstekende gelegenheid voor je om kennis te maken met E-fiber en TriNed, te horen uit eerste hand wat het project zal gaan inhouden, wat het voor je betekent, en natuurlijk om je vragen te stellen!

Deuren open vanaf 19.00 uur, begin informatieavond om 19.30 uur.

2-11-2016: Stichting Gemeenschapshuis De Stuik, Schoolstraat 14, 5476 KK Vorstenbosch (0413 366 598)

7-11-2016: Gemeenschapshuis De Wis, Schaapsdijk 27, 5472 PD Loosbroek (0413 229 611)

8-11-2016: Cultureel Centrum Servaes, Raadhuisplein 24, 5473 GC, Heeswijk Dinther (0413 294 077)

9-11-2016: Cultureel Centrum de Pas, De Misse 4, 5384 BZ Heesch (0412 451 634)

 

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om een van deze informatieavonden te bezoeken dan kun je ook terecht bij het TriNed glasvezelinformatiepunt welke zijn gevestigd bij:

· UCE computers, De Doorgang 11, 5473 HZ Heeswijk-Dinther

· Strijbosch Store, Heescheweg 29, 5388 RG Nistelrode (je kunt hier ook een demonstratie zien van UltraHD televisie)

 

De komende weken gaan we weer op pad om meer informatie te verzamelen en te delen.

Auteur: Paul van Zoggel (groot voorstander van Glasvezel, geen betrokkenheid bij bovengenoemde Glasvezelpartijen)

Fotograaf: Wim van der Lubbe

 Tip:. Print de tekst uit om het later als naslagwerk te kunnen gebruiken.

Disclaimer: de informatie genoemd in dit artikel zijn zorgvuldig verzameld en weergegeven in dit artikel. Ondanks dit is het mogelijk dat de informatie die is gepubliceerd onvolledig of onjuist is en fouten kan bevatten.

Ps. Deel je vragen en mening ook op onze website !

Dienstenpakket TriNed -> http://www.trined.nl/e-fiber/pakketten/

TriNed Bernheze -> http://www.trined.nl/e-fiber/bernheze/

Bestelformulier Trined -> https://www.trikx.nl/bestellen/

Reacties   
+1 #4 Jeroen 11-11-2016 22:18
Jan,
Ja de activatie van het systeem kan plaatsvinden na afloop van je Ziggo contract.
Bij opgave voor 31 december betaal je dus geen aansluit kosten en TriNed zorgt voor de opzegging en aansluiting bij einde contract, zoals ze op de informatie avonden aangegeven hebben.
Na de eerste 12 maanden zijn de contracten maandelijks op te zeggen zoals wettelijk vastgelegd is.
Citeer
+2 #3 Jan Slotemaker 09-11-2016 23:33
Ik heb een jaarcontract afgesloten met Ziggo Connect Complete&Play Complete per 29 oktober 2016. Met de start in januari 2017 zal men in 14 maanden tijd het traject van Heesch, Nistelrode, Slabroek, Loosbroek, Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch en weer terug naar Heesch gaan afleggen. Wanneer gaat de activatie van uw systeem in (incl. telefoon)? Kan de activatie van uw systeem bij mij plaatsvinden na afloop van mijn Ziggocontract (30-1-2017), als ik voor 31-12-2016 inschrijf bij TriNed ?
Citeer
+2 #2 Bert de Joode 06-11-2016 22:47
Fijn dat het er eindelijk kan komen. Echter jammer dat het abonnement wat ik nu bij KPN heb nu niet door kan lopen, voor mij een reden om te wachten met aansluiten op het glasvezelnetwerk tot dit ook kan.
Citeer
-1 #1 Jo 03-11-2016 15:57
Beste Paul,
Dánk je voor je moeite. pet af, maar is het niet een beetje overdone?
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen