Redactioneel

val dieu_jac_w_09__of_13_1Om het eenjarig bestaan van Stichting Berne Abdijbier te vieren, vertrokken vrijdag jl. een dertigtal vrijwilligers op uitnodiging van het bestuur richting Val Dieu, de abdij in België waar het Berne Abdijbier door de brouwmeester van de stichting wordt gebrouwen.

Het was een veel geuite wens van de vrijwilligers de brouwbakermat van het Berne Abdijbier te bezoeken.

Meer foto's.

50 afnemers
Een jaar na de presentatie van het bier heeft de Stichting 50 bedrijfsmatige afnemers en een distributiedepot in Raamsdonkveer, dat groothandelsbedrijven bedient. Henry van Boxmeer, voorzitter van het bestuur, uitte dan ook zijn dankbaarheid naar de vrijwilligers, die dit succes hebben mogelijk gemaakt. "Wie had dit vorig kunnen voorzien," liet hij zich ontvallen.

Abt Tripel
Verder deelde hij mee dat op 14 september 19 pallets Abt Tripel, 10.000 liter bier, op de Abdij worden afgeleverd. Op 18 september zal deze Abt Tripel feestelijk worden gepresenteerd. Henry: " Maar misschien mogen we straks wel een aantal 'tripeltjes' meenemen om te proeven bij de barbecue, die ons bij thuiskomst staat te wachten." Die mededeling werd in de bus met gejuich onthaald.

Drie maal meer mout
Alain Pinckaers, eigenaar van brouwerij Val Dieu, leidde het gezelschap rond door het brouwhuis, de gistingsilo en het botteldepot. "Brouwerij Val Dieu kan per uur 6000 flessen bier bottelen," vertelde hij. "Voor tripel gebruiken we drie maal meer mout dan voor een blond bier. Dat is nodig om het alcoholpercentage te verhogen. Vier procent van onze productie is 'premium beer', de kwaliteitscategorie waar Berne Abdijbier onder valt."

Sint Benedictus
Martine, een medewerkster van het klooster nam de vrijwilligers mee door de basiliek, de refter en het imposante gangenstelsel. In 1203 gesticht , meerdere malen verwoest, werd hier eeuwen volgens de regels van Sint Benedictus geleefd. Op dit moment zijn er geen kloosterlingen meer. Een kleine religieuze gemeenschap beheert het immense terrein. "De abdij mag zich in steeds meer belangstelling verheugen," vertelde Martine. "De delicatessenwinkel en vooral de uitstekend brasserie trekken steeds meer dagjesmensen." Voor vertrek naar huis werden nog enkele smaakvolle Val Dieu bieren geproefd.

Gevaarlijk lekker
Rond de klokke van 19.00 arriveerde het gezelschap weer in Heeswijk. Bij de barbeque, die werd betaald uit de fooienpot, mocht iedere vrijwilliger een Abt Tripel proeven . "Gevaarlijk lekker" was een van de conclusies.

Tekst en foto's: Jacques Worms

Reacties   
0 #1 Daniëlle van Bergen 11-09-2016 21:28
:P Het was ontzettend leuk om te zien waar "ons" abdijbier wordt gebrouwen. Een prachtige abdij en een geweldig leuke dag met een gevaarlijk lekkere afsluiter!
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen