Dorpsnieuws

logo kruidenhofWie heeft er de afgelopen maand niet genoten van de weilanden vol met donkergele paardenbloemen. Een goede rede om deze plant daarom deze maand eens extra onder de aandacht te brengen.Quote: Van de paardenbloem wordt wel eens gezegd, dat het de meest bloedzuiverende plant is die in het voor jaar bloeit.

Als je de Latijnse naam van de paardenbloem hoort, Taraxacum officinale, dan duidt het woordje officinale erop dat de paardenbloem in de Middeleeuwen al een erkend geneeskruid was. En gelukkig krijgt de paardenbloem en zijn werking ook in onze moderne tijd steeds meer bekendheid onder de mensen.
Als je naar de kleur van de paardenbloem kijkt, dan is die donkergeel en dat verwijst naar de positieve invloed die de paardenbloem heeft op de werking van de lever, de galblaas en de spijsvertering. Maar dat is niet het enige wat de paardenbloem ons te bieden heeft. De plant zit namelijk ook vol met vitamines en mineralen en daarom is het jonge blad en de bloem ook goed te gebruiken in een salade. De wortel en het blad kun je ook verwerken in een soep of roerbakschotel.

Wil je de paardenbloem met zijn bloedzuiverende werking eens proberen? Zet dan eens een reinigende thee volgens dit recept:

Recept paardenbloemthee:
Verhit 1liter water tot 70/80 graden.

Pluk 12 bloemen van de paardenbloem net onder het bloemhoofdje af en doe die in een theepot. Je kunt er een takje munt of een takje citroenmelisse aan toevoegen. Ook brandneteltopjes die nu volop te vinden zijn, kun je toevoegen. De brandneteltopjes maken de smaak van de thee nog kruidiger en ze versterken de reinigende werking.

Giet het warme water ook in de theepot. Laat de thee 10 minuten trekken.
Geniet van je kopje bloed-reinigende thee.

Kruidige groetjes van de werkgroep van Kruidenhof Berne.
Onze Kruidenhof is te vinden in de tuin van de Abdij van Berne.
Wij zijn voor weetjes en recepten ook te vinden op Facebook en Instagram.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 paardenbloem

paardenbloem