Dorpsnieuws

Syrische kunstenaarZe hebben het erg naar hun zin in Heeswijk-Dinther, het uit Syrië gevluchte kunstenaarsechtpaar Ali Khalil en Elena Kukuy. Ze wonen in een appartement boven de bibliotheek, ze voelen zich er thuis. Hun woning, ingericht met tweedehands meubeltjes, hangt vol met eigen gemaakte kunstwerken. 
Daarop staan ook Nederlandse taferelen, werken die ze in hun nieuwe vaderland vereeuwigd hebben. De binnenstad van Den Bosch, Kasteel Heeswijk, een terras in Den Haag; ze gaan niets uit de weg. 

Tot zover het positieve nieuws. Want er is één ding dat hun leven op dit moment totaal overschaduwt: ze missen hun zoon Rami (29) heel erg. Die zit inmiddels al twee jaar klem in Rusland, het land waar moeder Elena geboren is.  Ze hopen met hun zoon herenigd te worden, maar er is nog een lange weg te gaan eer het zover is. Hij is namelijk meerderjarig en in die zin is gezinshereniging niet vanzelfsprekend.

Een optie is om Rami een studie in Nederland te laten volgen. De Syriër zou in Utrecht zijn master willen behalen aan de Hogeschool der Kunsten. ,,Hiervoor kan hij een visum krijgen, Maar dan moeten wij deze studie wel helemaal zelf betalen", schetst zijn vader Ali. Collegegeld dus, maar dat er niet is. Hoewel: Ali en zijn vrouw Elena willen dat gaan inzamelen, door eigen kunstwerken te gaan verkopen. Ook werken op bestelling. Ze zijn meesters in het maken van portretten, bijvoorbeeld van kinderen, geliefden maar ook van huisdieren - van kip tot paard - maar evengoed schilderen ze particuliere huizen of andere objecten.  

Armen

De Bernhezer Kunst Kring heeft het artistieke echtpaar in de armen gesloten. Ali en Elena doen mee aan een grote  expositie van kunstenaars in de voormalige drukkerij Van de Graaf in Nistelrode. Deze ‘popup expositie’ is zowel zaterdag 16 als zondag 17 december tussen 11 en 17 uur geopend. ,,Een mooie gelegenheid om met ons werk kennis te maken", aldus Ali. 

Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Site  BD

Tekst: Tom Vos

Foto:  © Ali Khalil