Dorpsnieuws

Estée van_Driel_1Op donderdag 16 februari barstte er een spannende strijd los in CC De Pas. Daar kwamen tien klassen van tien verschillende basisscholen uit Bernheze bij elkaar om te strijden om de titel van ‘Voorleeskampioen Bernheze 2017’.

De tien kinderen waren op hun eigen school al voorleeskampioen geworden en nu ging de strijd om de beste voorlezer van de gemeente.

Dit jaar deden er meer basisscholen dan ooit tevoren mee en allemaal hadden zij een kei in voorlezen meegenomen. Om de voorlezers een hart onder de riem te steken en om het publiek kennis te laten maken met de voorlezers, werd iedere voorlezer voorgesteld door twee of drie kinderen uit hun klas. Een nieuw concept wat goed werkte: alle kinderen zaten even zelfverzekerd op de grote troon. Mieke Aalderink praatte het geheel aan elkaar.

Het spits werd afgebeten door Hassan Rashid van OBS Delta uit Heesch. Een spannende klus, maar Hassan las voor alsof hij dagelijks voor zo’n groot publiek voorleest. Hij had gekozen voor het boek Tiger Team, geschreven door Thomaz Brezina. Het was spannend om voor zo’n groot publiek voor te lezen, maar dat was niet te merken aan de kwaliteit van zijn voorleeskunsten.
Daarna was de beurt aan Guusje van Boekel van R.K.B.S. De Emmaus, ook uit Heesch. Nadat zij creatief voorgesteld was door haar klasgenootjes, las zij een mooie cliffhanger voor uit het boek Vervalst van Carry Slee. Nadat ze klaar was zei ze dat ze het leuk vond om te doen en dat was ook te merken aan de manier waarop ze voorlas: mooi, duidelijk en rustig.

Zara Houdijk van BS De Kiem uit Heesch las daarna voor uit het boek Weerwolfdagboek, geschreven door Paul van Loon. Ze haalde alles uit de kast en maakte zelfs gebruik van gebaren tijdens het lezen.

Het vierde boek wat werd voorgelezen was opnieuw een boek van Carry Slee: Geklutste geheimen met strafwerk toe. Deze werd voorgelezen door Lisa van Leuken, BS De Toermalijn uit Heesch. Na een mooie yell door haar klasgenootjes las ze een spannende passage voor. Ze vond het leuk om te doen, wat ook te merken was.

Stan Smits van BS De Beekgraaf uit Nistelrode was de tweede jongen, hij las voor uit het hilarische boek ‘Meester Jaap en de stiekeme plasser’, geschreven door Jacques Vriens. Voor Stan was het erg spannend om op zo’n groot podium voor te lezen, maar na zijn enthousiaste start leken alle zenuwen snel weg te vloeien. Een knappe prestatie!

De tweede voorlezer uit Nistelrode was Juul van Rooij, namens BS ’t Maxend. Het boek dat zij gekozen had was ‘Sjakie en de grote glazen lift’, geschrevend oor Roald Dahl. Nadat zij in dichtvorm was voorgesteld door klasgenoten begon ze vol passie met voorlezen. Ze had er zo veel plezier in dat ze zelfs vergeten was dat de jury ook nog meeluisterde.

Floor van Driel was de volgende kandidaat, zij las voor uit het boek ‘Dummy de Mummy en de gouden scarabee’, geschreven door Tosca Menten. Ze kwam voorlezen namens BS St. Albertus uit Vorstenbosch. Heel rustig en kalm las zij voor, van zenuwen leek geen sprake te zijn. Floor gaf aan, nadat ze klaar was, dat ze het ook erg leuk vond om te doen.

Daarna was Estée van Driel aan de beurt, van RKBS Het Mozaïek uit Heeswijk-Dinther. Het boek ‘De waanzinnige boomhun van 39 verdiepingen’ van Andy Griffiths en Terry Denton bevatte veel personages, waar Estée allemaal een andere toon voor gebruikte. Ze keek iedereen in de zaal aan en hield het eind spannend, zodat iedereen in de zaal het boek ook wilde gaan lezen.

Dan is het laatste meisje aan de beurt: Iris van der Pas van BS ’t Palet uit Heeswijk-Dinther. Zij las voor uit ‘Daantje de wereldkampioen’, ook een boek van Roald Dahl. De hele klas wens haar succes toe met een luide yell en Iris leest een spannend fragment uit het boek voor. Voor ieder woord neemt ze de tijd en neemt de luisteraars mee op de spannende reis van Daantje.

Teun Zegers van Basisschool Op Weg uit Vorstenbosch sluit de rij. Hij leest voor uit ‘Fantasia X’ van Geronimo Stilton. Teun leest een grappig stuk voor, vol met onderbroekenlol. Zelf heeft hij er ook plezier in, wat er voor zorgt dat de zaal hardop mee lacht.

Na een korte pauze is het de taak aan de jury, bestaande uit Marie-Jose Cornelissen van Bibliotheek Heesch, burgemeester Marieke Morman en schrijfster Anita van den Bogaart, om de winnaar te onthullen. Na lang beraad hebben zij een winnaar kunnen kiezen, hoewel de verschillen tussen de kandidaten erg klein waren. Nooit eerder waren er zoveel deelnemers uit groep 7 en nooit eerder waren er zo veel jongens onder de deelnemers.

Onder begeleiding van een roffel door de kinderen uit de zaal wordt Estée van Driel gekroond tot Voorleeskampioen Bernheze 2017. Volgens de jury heeft zij rustig voorgelezen, zat goed in haar verhaal, had wisselend stemgebruik en gebruikte veel emotie.
Estée gaat Bernheze vertegenwoordigen op de regionale finale in Goirle.

Bron:  mooibernheze.nl 

Foto : Ad Ploegmakers

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen