Dorpsnieuws

KasteelOp zondag 23 oktober slaan ridders hun kamp op bij Kasteel Heeswijk. De living history groep Hospitaalridders oefenen hun vechtkunsten, poetsen hun harnas, koken een middeleeuws potje en informeren het publiek over het leven als ridder omstreeks 1200.

Zo brengen zij de tijd tot leven waarin het kasteel is ontstaan. De deelnemers hebben zich verdiept in de geschiedenis van deze ridderorde.

Oorspronkelijk waren het monniken die in Jerusalem een hospitaal voor pelgrims beheerden. Met de kruistochten vanaf 1095 gingen zij zich meer en meer gewapend verdedigen tegen de ongelovigen.
Zo werden zij een ridderorde van kruisvaarders die uiteindelijk het bevel voerden over het eiland Malta. De naam Maltezer ridders ontstond. De moderne leden van de Maltezer Orde houden zich bezig met vreedzamer zaken zoals het begeleiden van Lourdesreizen en het verzorgen van zieken. Dus weer in de lijn van de oorspronkelijke broeders in Jeruzalem. De laatste baronnen van Heeswijk waren lid van deze orde, zoals op het kasteel te zien is in de huidige tentoonstelling over baron Willem van den Bogaerde van Terbruggen.

De Hospitaalridders tonen zondag een middeleeuws kampement in de kasteeltuin. De kasteelbezoekers kunnen hun vechtoefeningen bekijken en zelf ook een harnas en zwaard uitproberen. Het koffieconcert van 12-13u in de Wapenzaal is in stijl: de middeleeuwse muziekgroep de Blauwe Schuyt treedt op, samen met vocaal kwartet Driest.

De entree tot het kasteel, inclusief concert en ridderkamp, is voor het normale tarief. Museumkaarthouders krijgen gratis toegang.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen