Dorpsnieuws

Lisdodden DroevendaalFrans Kapteijns, vrijwillig boswachter, komt dinsdag 16 januari vertellen over invasieve soorten. Dit zijn planten en dieren die door de mens vaak per ongeluk in onze natuur terecht zijn gekomen. 

logo IVNDe Japanse duizendknoop, grote waternavel, reuzenberenklauw en de Amerikaanse rivierkreeft zijn hier voorbeelden van. Hoe schadelijk en bedreigend zijn deze soorten, die oorspronkelijk ergens ander voorkomen, voor onze natuur? 
Oorzaken van invasieve soorten in onze natuur
Het gaat om plant- en diersoorten die niet oorspronkelijk in Nederland voorkomen; ook wel invasieve exoten genoemd. Deze soorten komen vaak door de mens in de natuur terecht en kunnen problemen veroorzaken. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en kunnen ziektes veroorzaken of schade aan gebouwen, dijken en watergangen of economische sectoren treffen, zoals de visserij. Daardoor kunnen ze enorm uitgroeien en bedreigen hier soms de inheemse soorten. Dat is funest voor de hier toch al teruglopende biodiversiteit.
Menselijk handelen is vaak de oorzaak. We nemen bewust en onbewust van alles mee tijdens een bezoek aan het buitenland. Daarnaast verkopen dierenwinkels en tuinbedrijven ook allerlei invasieve soorten, omdat ze zo mooi of kleurrijk zijn. Helaas ontsnappen ze soms uit onze tuinen en veroveren zo ons land.
Frans Kapteijns
Frans is vrijwillig boswachter en natuurgids en deelt wekelijks zijn kennis van de natuur via het radioprogramma Stuifmail van Omroep Brabant en op social media. Hij is wandelcoach waarbij de natuur rust geeft om wandelend tot inzichten te komen. Meer info vind je op www.boswachterfrans.com.
Het bijwonen van deze lezing, die gehouden wordt in CC Servaes aan het Raadhuisplein 24 in Heeswijk Dinther, is gratis. De zaal opent om 19.45 uur, waarna de lezing start om 20.00 uur in  Een vrijwillige bijdrage voor IVN-Bernheze wordt zeer op prijs gesteld.

foto: Peter Kriele, genomen bij poel in Droevendaal, Dinther