Dorpsnieuws

Berkshire varkens Kaathovense dijkVan opgelope vèrkes en zusters in de modder

Ik heb vruuger 40 joar gewerkt bè de zusters in Hezik. Dè waar unne skonnen ted. Die zusters hiele vruuger vur eige gebruik hènne en vèrkus. Elk jaor kwam Tȏntje de Visser ‘n por kirres 2 verkus tegelijk slachte.

Dan moes ik er ‘s mergus om half 7 zèn. De “verkuszuster” ha dan al héét wȏtter gestokt. Slachter Tȏntje din dan touwke oan de achterste póót van zo’n vèrke en zo worde ze dan van ût hok via d’n binnentoan, dur de gang midden in het klȏster nor ‘t washuis gedreve, wor ze dan aan hun laatste end kwame. Jorre lȏtter, toen bij ‘t klȏster “t lijkehuske” afgebroke wier, is op die lokatie ‘t Mortuarium gekomme.
Inne keer weet ik nog de “s naachts unne keer de vèrkes ut ‘t hok gebroke ware. Toen ik ‘s morges in de skuur kwaam, stonne ze alle vier olling dik en opgelope oan de meelton te frééte. De “vèrkuszuster” docht dèsse ze kupot gingen. Ik zeg ik zal ze buiten in de buite in de vèrkustoan doewn dan hebbe ze we meer beweging.
‘s Mèrgus tijdens ‘t ontbijt in de “refter” worde vor de verkus gebid dèsse toch mar nie kupot ginge. Nodderhand kwam er een verpleegzuster van het verpleeghuis zr. Francisca van den Hoogen, un boeredochter uit Schaik.
Ze zaag ‘t mee: “Harry wat is er toch gebeurd met die varkens?”
“Nou kek marris, dȏor stoan ze buite, ze zèn ollinge opgelope”.
“Weet je wat” zin ze “ik zal ze een lavement toedienen”
Ik zewg nog: “Wè is de nou wer?”
“Dat zie je dadelijk wel” zin ze tege men.
Efkus lȏtter kwaam zur roan, me en stuk slang en ‘n fles mè laxeermiddel.
“Harry als jij ze nou even vast houdt , dan stop ik er achter de slang in” in. Ik zeg “Zuster waacht efkes dan zal ik urst ‘n par léérze vur oauw vatte, want ge kunt zo mè aow léég schoewn nie in de modder gaon staon”
Ja mense dè hadde es moete zien ‘n non in wit habijt, mè een kap op en lang smerrige léérze aon, in de modder. En ik viejt ‘t vèrke mè beij z’n orre en zunne kop tusse me béén en de zuster stond d’r vanachtere de slang in te frotte….’n plaotje!!

foto: Berkshire varkens, Kaathovense dijk

Harrie van Helvoort uit Kroniek 2012 nr. 1 van de Heemkundekring de Wojstap