Dorpsnieuws

Jan Schakenraad en Jan van Eerd 2Op 2 november 2017 gaven de hoofdmannen van de gilden van Heeswijk en Dinther een lezing in de heemkamer.           Jan Schakenraad, hoofdman van het Sint Willebrordus- gilde  Heeswijk,  gaf de eerste inleiding. Jan ging uitgebreid in op het ontstaan en de geschiedenis van gilden in het algemeen en het St. Willebrordusgilde in het bijzonder.

Men onderscheidt een drietal typen gilden. Te weten:

1.Schuttersgilden. In middeleeuwen hadden die duidelijk de functie van  bescherming van de plaatselijke bevolking.

2. De ambachtsgilden. De ambachtsgilden waren verenigingen van ambachtslieden van een zelfde beroep. Zoals gilden van timmerlieden, metselaars, smeden maar ook van kooplieden enz. Wilde men er lid van worden dan moest men een proeve van bekwaamheid afleggen. De gilden waren streng gereglementeerd.  

Een derde groep gilden zijn de kerkelijk gilden. Deze waren vooral in Noord-Brabant en Limburg aan de katholieke kerk verbonden en hadden tot taak de bescherming van kerkelijke goederen en geestelijkheid.

De gilden hadden grote economische en politieke invloed. Het Heeswijkse gilde  is een kerkelijk gilde.  En is ontstaan midden 16e eeuw. De organisatie van een gilde kent specifieke namen zoals; het bestuur van de vereniging heet “Overheid”. Het Heeswijkse  gilde  heeft van oudsher een sterke band met het kasteel  en zijn bewoners. Hun “Beschermheer/-Vrouwe” is  familie van de barones.   

 Na de pauze vertelde de  hoofdman, Jan van Eerd,  van het gilde Sint  Barbara van Dinther over de geschiedenis van z’n gilde.

Het Sint Barbaragilde  is eveneens een kerkelijk gilde.  In verband hiermee memoreerde  Jan  het aan het gilde ontvallen lid Henk Habraken. Die van grote betekenis was voor de vereniging. Hij was een getalenteerd zanger. En luisterde menig samenzijn op met zijn  teksten over allerlei gebeurtenissen in Dinther en omgeving. Hij was ook de oprichter van het gildekoor. Wat in  25 jaar een grote naam heeft opgebouwd. Jan benadrukte dat de vereniging geen oubollige aangelegenheid is. Leden komen uit  alle leeftijdgroepen.  Naast hun ceremonieel optreden bij officiële aangelegen kennen ze hun ontspanningsavonden en de wedstrijden in het  boogschieten, kruisboog en geweer schieten en jeu de boule.   

Het was een boeiende lezingenavond.

Foto en tekst: Martien van Helvoort