Jos van den BergJos van den Berg (55) heeft een boekbinderij en topsporters onder één dak. Naast het ambacht dat hij uitoefent, traint hij handboogschutters. Het lijkt volgens hem op elkaar, allebei precisie en individueel werk. Hij vertelt erover precies op het moment dat een van zijn zonen, Sjef, in Mexico is voor het wereldkampioenschap handboogschieten.

,,Zowel met boekbinden als met handboogschieten haal ik eruit wat erin zit. Ik maak een boek zo mooi mogelijk en als ik zelf schiet probeer ik het goed te doen." 

In zijn atelier is het een aangename chaos. Het is een plek waar er maar een de weg weet en dat is Jos van den Berg zelf. Voor de fotograaf wil hij nog wel iets verzetten, maar dan moet het snel weer op z'n plaats. Hij kan er blind alles vinden, een ander zou er gek van worden waarschijnlijk. 

Hij lacht het rustig weg en merkt op dat we eigenlijk een week eerder hadden moeten komen. Toen had hij nog een lange baard, maar met de winter in aantocht is die drastisch ingekort. Volgens Van den Berg doet het te veel pijn als die haren tussen de rits van zijn jas komen, vandaar. 

Aan de keukentafel vertelt hij over het ambacht waar hij als jonge vent voor gekozen heeft en over zijn zoons die allemaal gek zijn op handboogschieten. Ze doen het niet onverdienstelijk. Sterker nog, Sjef (22) werd vorig jaar vierde op de Olympische Spelen in Rio. ,,Hij is de beste van Nederland", zegt Van den Berg ogenschijnlijk nuchter, maar zijn twinkelende ogen verraden trots.

Tekst: site BD Paula van Hout